14. Je zorgverzekering kiezen: alle opties op een rij

Bij het kiezen van een aangepaste of nieuwe zorgverzekering heb je een aantal opties. Elk daarvan is in het voorgaande in een apart hoofdstuk in detail uiteengezet.
Maar tot slot zetten we die opties voor jou nog één keer kort op een rij, met de hoofdpunten waar je in elk geval op moet letten.

Mocht je aan het eind van het kalenderjaar besluiten om je huidige zorgverzekering op te zeggen of aan te passen, dan kan dit uiterlijk op 31 december. Je hebt dan nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe
zorgverzekering af te sluiten. Voor de basisverzekering ben je hiertoe verplicht.

Basispolis

• Ook nu bent je al (verplicht) verzekerd voor het basispakket in de zorgverzekering. Ben je hierover zonder meer tevreden, check ook dan wat de veranderingen zijn. Verder hoef je niets te doen. Je basisverzekering wordt dan gewoon voor opnieuw één jaar verlengd.

• Wil je je basispolis veranderen, dan kan dit in drie varianten (en bij alle varianten geldt dat een zorgverzekeraar een acceptatieplicht heeft):
    1. Je bent tevreden over je polis, maar gaat op zoek naar een andere zorgverzekeraar die een vergelijkbare polis biedt voor een lagere premie.
    2. Je wilt je polisvariant aanpassen, maar wel bij je huidige zorgverzekeraar blijven.
    3. Je wilt een andere polisvariant én die bij een andere zorgverzekeraar afsluiten.

• De voorwaarden van je basispolis aanpassen, kan op twee hoofdpunten. Je kunt, ten eerste, kiezen tussen een restitutiepolis, een combinatiepolis, een naturapolis of (normaal gesproken de goedkoopste optie) een budgetpolis. De tweede keuze betreft het vrijwillige eigen risico: in ruil voor een premiekorting kun je hiervoor kiezen tot een bedrag van maximaal 885 euro eigen risico per jaar (in plaats van het wettelijk geregelde verplichte minimum van 385 euro).
    Daarnaast kun je ook letten op de service en communicatie die je verzekeraar bij je zorgpolis biedt. Bij een enkele polis kun je alleen digitaal declareren en is bellen niet mogelijk. Bij andere polissen bieden juist extra’s rondom advies- en bemiddelingsdiensten.

Aanvullend verzekeren

Korting

• Bij aanvullende verzekeringen, voor bijvoorbeeld tandartszorg of fysiotherapie, is je eerste punt van aandacht: héb ik die al? Zo ja, en als je verder hiermee tevreden bent, dan hoef je opnieuw niets te doen en wordt deze aanvullende verzekering automatisch voor weer een jaar verlengd.
  • Wil je je aanvullende verzekeringen aanpassen of een nieuwe aanvullende verzekering kopen, houd er dan rekening mee dat de zorgverzekeraar voor aanvullende polissen géén acceptatieplicht heeft. Een weigering is dus mogelijk. Of de (nieuwe) premie kan hoger uitpakken.
  • Als je wilt overstappen naar een uitgebreide aanvullende verzekering, is het verstandig om eerst zeker te weten dat je de aanvullende verzekering krijgt bij je nieuwe zorgverzekeraar, voordat je je huidige aanvullende verzekering opzegt.
  • Je kunt er voor kiezen om aanvullend verzekerd te zijn bij een andere zorgverzekeraar dan die waar je voor de basispolis bent verzekerd. Maar dit is niet altijd voordelig. De verzekeraar kan een toeslag rekenen voor de aanvullende verzekering.
  • Als je je aansluit bij een ‘collectiviteit’ (?), een georganiseerde groep van verzekerden, dan kun je voor een basispolis een premiekorting tot maximaal 5 procent krijgen. Voor de aanvullende verzekeringen is de hoogte van de korting niet wettelijk begrensd.
  • Misschien bén je al verzekerd via zo’n collectiviteit, maar voor de zekerheid kan een check nooit kwaad.
  • Voor het aansluiten bij een collectiviteit zijn er verschillende opties. Soms kun je dit bij je werkgever doen. Ook kan het bij allerlei verenigingen, clubs, belangenorganisaties, gemeente en consumenten- en patiëntenorganisaties. En ook via vergelijkingssites kun je collectiviteitskorting krijgen.

Zorgtoeslag

• Is je bruto jaarinkomen lager dan een bepaald maximum, dan heb je recht op een tegemoetkoming in de kosten van de basisverzekering. Je moet de zorgtoeslag zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Kinderen en ouderen

• Voor kinderen tot 18 jaar is de basisverzekering gratis. Bij sommige zorgverzekeraars mogen ze ook gratis deelnemen aan aanvullende verzekeringen van de ouders. Je moet je kind wél als verzekerde aanmelden voordat het 4 maanden oud is.
  • Voor wie de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, verandert in principe niet veel. De premie voor de basispolis maakt geen onderscheid naar leeftijd. In een enkel geval kan het zijn, dat bij aanvullende verzekeringen de premies hoger worden.

Buitenland

• Niet alle zorgkosten die je in het buitenland maakt, worden vanuit je Nederlandse basisverzekering vanzelf voor 100 procent vergoed. Ook niet voor spoedeisende zorg, en ook niet overal in Europa. Dit wordt vaak onderschat, wat het risico met zich meebrengt van onverwacht hoge eigen (bij)betalingen.
  • Wees daarom altijd goed geïnformeerd over mogelijke kosten en vergoedingen in landen waar je naartoe gaat, zeker als je voor langere tijd op reis gaat. En kijk goed naar de mogelijkheid om financiële risico’s te beperken met aanvullende verzekering.
  • Als je speciaal naar een ander land gaat om daar een specifieke behandeling of ingreep te ondergaan, en je wilt dat de kosten hiervan vergoed worden, overleg dan altijd vóóraf met je zorgverzekeraar.

Met de pijl rechtsboven ga je naar de volgende pagina. Of ga direct naar de inhoudsopgave.

Heb je na het lezen van dit e-book nog vragen? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer. Dit is de advieslijn van Patiëntenfederatie Nederland. Je kunt het Nationale Zorgnummer e-mailen via de website of bellen.