Hoofdpunten:
- Acceptatie voor basispolis geen probleem.
- Aanvullend verzekeren soms een probleem.
9. Chronisch ziek zijn en verzekeren
Mensen met een chronische aandoening kunnen, net als wie kerngezond is, bij iedere zorgverzekeraar een basispolis naar eigen voorkeur afsluiten. Maar bij aanvullende verzekeringen kan het lastiger zijn.
Extra lasten
Beter geen vrijwillig eigen risico
Wie met vaste regelmaat bij de specialist of in het ziekenhuis komt, voor controle, begeleiding, behandeling, krijgt vanzelf te maken met het wettelijk verplichte eigen risico (?) in de basisverzekering. Dit bedraagt 385 euro per jaar, en daar ben je dan al gauw doorheen. In die situatie is het onverstandig om
hier bovenop ook nog eens een vrijwillig eigen risico (?) te nemen. Dit kan tot een maximum van 500 euro extra risico per jaar. Maar de premiekorting die hier tegenover staat, zal niet opwegen tegen de (bijna-) zekerheid dat je dat extra risico voor het volle bedrag zult moeten betalen (hoofdstuk 3).
Basispolis: gewoon acceptatieplicht
Zijn ‘uw’ zorgverleners wel gecontracteerd?
Mensen met een chronische aandoening zullen soms een ‘vaste’ relatie hebben met een of meer specifieke zorgaanbieders, zoals een specialist of therapeut. En wie dan graag bij diezelfde behandelaar wil blijven, moet wel goed opletten bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.
Want alleen als óók die een contract heeft met diezelfde behandelaar, kun je volstaan met een naturapolis (tenzij je wilt bijbetalen). Zo niet, dan ben je meer gebaat bij een polis die meer mogelijkheden biedt om zelf een zorgverlener te kiezen (hoofdstuk 2), zoals een restitutiepolis.
Ook opletten bij hulpmiddelen
Verder moet je als chronisch zieke bij overstappen ook opletten als je hulpmiddelen gebruikt die in bruikleen zijn verstrekt. Wie door de ziekte bijvoorbeeld een speciaal bed nodig heeft of een pomp, moet dan wél nagaan of een nieuwe zorgverzekeraar dezelfde hulpmiddelenleverancier contracteert als de oude. Zo niet, dan moet er een nieuw bed komen, een nieuwe pomp, of wat voor hulpmiddel dan ook nodig is. En dit kan vervelend zijn voor wie gewend is aan een bruikleenhulpmiddel dat intussen goed is gaan bevallen, en aan de specifieke bediening daarvan.
Problemen bij aanvullend verzekeren
Met de pijl rechtsboven ga je naar de volgende pagina. Of ga direct naar de inhoudsopgave.