Wat u eerst moet weten

Wat u precies betaalt voor uw zorgverzekering en wat u hiervoor terugkrijgt, valt in een paar hoofdonderwerpen uiteen. Die komen in deze gids stuk voor stuk aan de orde, ieder in een of meer eigen hoofdstukken. Vier hoofdonderwerpen zijn, in volgorde van behandeling:

• Basisverzekering. Die is voor iedereen wettelijk verplicht (hoofdstuk 1), en dekt de kosten van de meest ‘noodzakelijke medische zorg’. De maandpremie die u hiervoor aan uw zorgverzekeraar betaalt, is het meest direct in het oog springende onderdeel van de zorgverzekering. Basispolissen (?)  zijn er in een aantal varianten (hoofdstuk 2).
  • Eigen risico. Dit hoort bij de basisverzekering (?), en valt uiteen in een verplicht en een vrijwillig deel (hoofdstuk 3).
  • Aanvullende verzekering. Die is vrijwillig, op terreinen die niet (volledig) worden gedekt door de basisverzekering, zoals tandzorg en fysiotherapie (hoofdstuk 4).
  • Zorgtoeslag. Dit is een financiële compensatie voor de kosten van zorgverzekering, voor huishoudens met lager(e) inkomens (hoofdstuk 6).

Met de pijl rechtsboven gaat u naar de volgende pagina. Of ga direct naar de inhoudsopgave.

van maandag tot en met vrijdag van 10.00 - 13.00